International review

Vinladan - Sweden

Written by Fabrizio Battaglino on 20 May 2013

vinladan

2010 Nebbiolo d’Alba, Fabrizio Battaglino

Click here the original article

Druvan nebbiolo är direkt kopplad till regionen Piemonte i nordvästra Italien. Det är en druva som sommelierer och vinsamlare håller som en av världens främsta druvor. Vi upptäckte den här lilla producenten under en resa till Piemonte och var snabbt eniga om att Fabrizio är en okänd stjärna på nebbiolohimlen.

Precis som pinot noir ställer nebbiolo mycket höga krav på sin odlingsplats. Den odlas nästan uteslutande i Piemontes i syd- och sydvästsluttningar. Druvan är främst förknippad med de kända byarna Barolo och Barbaresco. Bra förutsättningar finns också i området Roero som för många tillhör det okända Piemonte.

I Roero har vi hittat ett riktigt guldkorn. Ett nebbiolovin från Fabrizio Battaglino. Prisbilden på Fabrizios viner är mycket bra i
jämförelse med de kända producenternas viner i Barolo och Barbaresco. Den sandiga jordmånen i Roero gör nebbiolon mjukare i stilen och mer behaglig att dricka ung.

Fabrizio är tredje generationens vinmakare och förfogar över blygsamma fem hektar. Med den lilla storleken har han rigorös kontroll över sina vinstockar och kan skörda i omgångar när druvorna är som mest lämpade att plockas. Istället för att utöka sin areal väljer han att ha ett extrajobb vid sidan om.

Vinet har en lätt röd färg men låt dig inte luras av färgen. Bakom den ljusa färgen finns både struktur och stor smakrikedom. Doften är ren och går åt mörka bär, viol och kryddor. Smaken är fruktig och strukturerad och vi gillar balansen mellan strävhet, syra och frukt.